04. Viszlát '17: Dalban mondom el

2018. január 6., szombat
Nos, az én év végi összegzésem az sikeresen átcsúszott az új évre, ráadásul szét is bontottam és több bejegyzésen keresztül fogom megosztani, hogy milyen volt és milyennek láttam a 2017-es évemet. Legelőször is a kedvenc dalaimmal kezdek, ami inkább a Spotify által összeállított listából fog állni, mivel ha ezt én tenném meg, akkor nagyon hosszú egy bejegyzés lenne.

Biztos akad köztetek olyan, aki szintén használja a Spotify-t, így neki nem ismeretlen az általuk összerakott 2017-es lista, amely az általunk leghallgatottabb 100 dalt foglalja magába. Nekem nagyon tetszik ez, mivel egész évben annyi zenét hallgatok, hogy nem tudnám megmondani, hogy egyébként melyik volt az, amit rongyosra hallgattam. Mivel rengeteg kedvencem van, így sajnos elég gyakran előfordul az, hogy elfeledkezem egy korábbiról, amit egyébként kifejezetten imádtam. Ez például a mostani listában is megfigyelhető, mivel egy olyan dal került be a Top 5-ös listámba, ami nem ebben az évben jelent meg.

Azért is szeretem ezt az összeállítást, mert jól tükrözi, hogy az utóbbi időben egyre több latin szám kerül be a gyűjteményembe. Jelenleg is épp egy ilyet hallgatok és az éppen aktuális rongyosra hallgatom dalom is spanyol nyelvű. Az első 5-be, mindössze két angol nyelvű dal került be, miközben 2016-ban egy kivételével (bár az is az angol feldolgozásával volt bent a listán) volt. Ha pedig előre tekintek, akkor jelenleg úgy fest, hogy a '18-as visszatekintésben nem is biztos, hogy lesz angol szám.

Most pedig akkor jöjjön a Spotify szerinti Top 5-ös dal listám:


1. Luis Fonsi ft. Daddy Yankee - Despacito


Szerintem nem tévedek azzal túl sokat, ha azt mondom, hogy sokak listáján ott szerepelhet ez a szám. Én még akkor bukkantam rá, amikor még eléggé ismeretlen volt, szó se volt a Justin Bieberes feldolgozásról, amit én egyébként nem szeretek. Abban a változatban nincs meg az, ami miatt én annyira szeretem a latin számokat, tök hidegen el van énekelve, amiben semmi érzés nincs. Azt a verziót magamtól nem is nagyon hallgattam, csak az eredetit, aminek elég sok jelenetet köszönhetek. Pont ennek köszönhető az is, hogy a Top 100-as listám élére került, mivel szeretem magam elé képzelni ezeket a pillanat képeket, amik úgy sokkal könnyebben előjönnek, ha hallgatok valami hozzáillőt. A Despacitónál pedig többször is beragadt a folyamatos ismétlés gomb.


2. Kristian Kostov - Beautiful mess


A 2017-es Eurovíziós Dalfesztiválon hallottam meg és nem akkor, amikor a Spotify-on böngésztem. Első hallásra beleszerettem, nagyon sokszor illik a gondolat- és hangulat világomhoz, könnyen tudok azonosulni azzal a hangulattal, amit a számomra hangzás alapján tükrözz. Ezt is több jelenetemhez tudom kötni, amiket úgy körmöltem le, hogy közben ezt hallgattam és mondhatjuk rá, hogy elszaladt velem a ló, ha ezek érzelmiségét vesszük figyelembe. Azért is fontosak nekem az ilyen dalok, mert a hangzása, a lendületessége írás közben annyira magával tud ragadni, hogy csak írok és írok, a végén pedig kapok valami olyat, amivel elégedett tudok lenni, amire büszke vagyok. A legjobb fejezeteim mind úgy születtek, ha közben valami olyat hallgattam, ami magával ragadott, amikor semmi másra nem figyeltem, csak a kis világomra.


3. McFly - Shine a light


A kakukktojás, amiről korábban beszéltem. Ez egy 2010-es dal, amiről aztán én meg is feledkeztem, majd most pár héttel ezelőtt újra rátaláltam és azóta ezerszer újra hallgattam. Igaz, az egyik live felvétellel tettem ezt, de a stúdió felvételt is ugyanúgy szeretem. Szerintem sokan vannak úgy, hogy beleszeretnek egy-egy énekes hangjába, nos, nálam ebben az esetben pont ez történt meg. Beleszerettem az egyik srác hangjába, ami azért is volt rám egyébként nagy hatással, mert ennek a dalnak a szövege pont jókor jött, mivel egy kisebb történethez tudom felhasználni. Azóta persze rengeteget alakult a fejemben, sokat formált az alap szálon ez a dal, amitől úgy érzem, hogy csak még jobb lett. Mondhatni egy songfic lesz belőle, hiszen a szöveg szerves részét fogja képezni a sztorinak. Fogalmam sincs, hogy mikor lesz publikálható formában, de azt már bátran leírom, hogy én szeretem ezt a történetet. Kicsit új, kicsit más, mint ami eddig megszokható volt tőlem és valószínűleg pont emiatt tetszik annyira. Illetve a pasi hangja sem elhanyagolható...


4. Chyno Miranda, Wisin ft. Gente De Zona - Quédate conmigo


Az igazság az, hogy ennél a dalnál a klipje fogott meg a legjobban. Gyönyörű a táj, ahol az egészet forgatták és az se elhanyagolható, hogy a női szereplő se az a szokványos nőcske, akit majd a következőben láthattok. A végén pedig imádom a zongora dallamot, sokszor csak azért hallgattam YouTube-on a dalt, hogy ezt is halljam.


5. Maluma - Felices los 4


Viszonylag későn akadtam rá erre a dalra, csak azért nem ez lett az első és azért is írom ezt, mert egyébként ez a csengőhangom, szóval így kicsit vicces, hogy csak az 5. lett. Másrészt viszont ahogy megláttam a klipet, egy kicsit ki is ábrándultam, amiért egy ilyen nőt raktak bele. Tudom, a pasiknak pont az ilyen jön be és a Pitbull féle videók után már nem kellene meglepődnöm, de mondhatjuk, hogy engem igazán zavar ez a nőcske. Viszont túl lépve a klippel való problémáimmal, ahogyan írtam ez a csengőhangom is, ami csak azt tükrözi, hogy imádom ezt a dalt. Rengeteg ötletem ennek hallgatása során született meg, de akkor is ezt hallgattam, ha egyszerűen csak jó kedvem volt. Még most is megunhatatlan, főleg, hogy mondhatom, Maluma az egyik kedvenc előadom lett. A lejátszási listám hemzseg az olyan daloktól, ami vagy az övé, vagy közreműködik benne. Azt hiszem, neki köszönhetően jelentettem ki végleg, hogy menthetetlenül odavagyok a mediterrán típusú pasikért...

3 megjegyzés:

 1. Szia!

  A Despacito nálam is nagy sláger (már tavaly februárban megismertem, pont egy Spotify listán - asszem a spanyol országos toplista volt), még a mai napig be tud ragadni az a bizonyos ismétlés gomb. És pacsi, én sem szeretem a JB verziót. ;)

  Kristian Kostov számát én is imádom, az egyik legjobb volt az Eurovízión. Ez volt a kedvenced, vagy esetleg egy másik ország dala volt a nyerő nálad? :)

  Puszi! ♥

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   Én is ugyanígy bukkantam rá pont akkortájt, nem akkor, amikor már masszívan játszották a rádiókban. Emlékszem párszor az eredetit is leadták, de aztán vírusszerűen elterjed a JB-s verzió sajna.
   Ez a szám ragadt meg bennem nagyon. Volt még pár dal, ami tetszett, de azt hiszem, mondhatom azt, hogy a Beautiful mess volt az én igazi kedvencem. Neked melyik volt?

   Puszi,
   Catalina

   Törlés
  2. Szia!

   Az igazat megvallva sokáig hallgattam a dalokat, volt néhány nagy kedvenc, de Blanche és a City Lights nyert végül, azt hiszem. Mellette még Kasia Mos, Koit Toome & Laura, Lucie Jones és természetesen a SunStroke Projekt volt a nagy sláger (utóbbit még manapság is szívesen hallgatom).

   Puszi,
   Lia

   Törlés